Kyrkans arbete bland finländare utomlands – ditt stödnät i världen

Finlands evangelisk-lutherska kyrka har en finsk pastor i Bangkok. Till hans uppgifter hör att arrangera de viktigaste kyrkliga evenemangen, gudstjänster och förrättningar, både för finländare som bor i Thailand och för resenärer. Kyrkan har inte ett eget kyrkorum. Prästen nås bäst per e-post.

Tillsammans med lokala finländare strävar prästen efter att arrangera kyrkoårets viktigaste evenemang, jul- och påskgudstjänster, också utanför Bangkok. Under dessa besök står prästen till tjänst med kyrkliga förrättningar och privata samtal.

Den finländska prästen i Thailand har rätt att viga till kyrkligt äktenskap enligt Finlands lag, om den ena parten är finländsk medborgare och medlem i den evangelisk-lutherska kyrkan. Ifall båda är finländare bör de vara skriftskolgångna medlemmar i den evangelisk-lutherska kyrkan. Om den andra parten inte är finsk medborgare, bör han eller hon tillhöra någon kristen kyrka. Byråkratin och papperskriget gällande vigsel i Thailand bör skötas i Finland före resan.

Prästen kan förrätta välsignelse av äktenskapet efter en civil vigsel av paret, om den ena är medlem i kyrkan. Den som planerar en vigsel i Thailand bör kontakta prästen i god tid.